International scientific e-journal

ΛΌГOΣ. ONLINE

15 (November, 2020)

e-ISSN: 2663-4139
КВ №20521-13361Р

ENGINEERING AND IT

UDC 641.55(477)(045)

EOI 10.11232/2663-4139.15.08

ВИКОРИСТАННЯ  МЯСА КУРКИ ПРИ ПРИГОТУВАННІ СТРАВ ГРУЗИНСЬКОЇ КУХНІ

ЗАБУР’ЯНОВА Вікторія Олегівна

здобувач освіти ступеня «магістр», група ТР21-д(м)

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

 

НАУКОВИЙ КЕРІВНИК:

 

СЕМКО Тетяна Василівна

канд. техн. наук, доцент кафедри туризму та готельно-ресторанної справи

Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ

 

УКРАЇНА


Анотація. В даній статті піднімається проблема здорового харчування, тобто  відмови від деякої низки продуктів харчування (зокрема яловичого чи свинячого м’яса) та міри його споживання.

Ключові слова: ресторан; технології; приготування; грузинська кухня: калорійні продукти; здорове харчування; куряче м’ясо; хінкалі; чахохобілі.

Постанова проблеми. В наш час все більше людей розуміють для себе проблему здорового харчування. Здорове харчування не передбачає відмову від деякої низки продуктів харчування [1]. Основний секрет – комбінації, різноманітність продуктів та міра споживання. Одною із останніх світових тенденцій є контроль калорійності та жирності продуктів. Основна ціль – забезпечення здорового обміну речовин в організмі.

Що ж таке калорії та як їх виміряти?

Калорії - це кількість тієї енергії, яку ми одержуємо з продуктів і повинні обов`язково утилізувати, тому бо, якщо баланс між надходженням і витратою не буде дотриманий, людина неодмінно почне товстішати.

Ожиріння, в свою чергу, може принести низку непоправних змін в організмі людини, наприклад:

  • серцево - судинні захворювання;

  • цукровий діабет;

  • збій в гормональній системі;

  • захворювання печінки;

Надмірне вживання жирної їжі також сприяє розвитку серцево – судинних захворювань, а ще раку молочної залози, шлунка, сечового міхура.

Ні для кого не секрет, що грузинська кухня багата на продукти з високою жирністю та калорійністю. Однією із базових компонентів усіх страв грузинської кухні є саме «червоне м’ясо», яке не є зовсім корисним при надмірному споживанні [2].

Такі страви як чихіртма, борани, мцвади, люля – кебаб, бастурама, в своїй основі мають мають різні комбінації червоного м’яса.

Також слід згадати не тільки м’ясні продукти з високою калорійністю, а і мучні. Наприклад класика грузинської кухні – хачапурі та лаваш. А грузинські хінкалі - є супер калорійний продукт, так як поєднує у собі свинину (іноді яловичину) та тісто [2,3]. Виходячи з роздумів, приведених вище, основною проблемою є висока калорійність та жирність продуктів, які лежать в основі страв грузинської кухні.

 Метою даної статті є технологічне вирішення проблеми, щодо використання висококалорійних та високожировмісних продуктів у технологічних процесах приготування страв грузинської кухні.

Виходячи із мети даної статі та поставленої проблеми, єдиним коректним шляхом щодо вирішення її є пошук та пропозиції альтернативної сировини під час приготування страв грузинської кухні.

Одним із чудових альтернатив «червоному м’ясу» є так зване «біле». До білого відносять м’ясо індички, курки, та одне з найдієтичніших видів м’яса – кроляче.

Американські вчені вважають, що «біле» м’ясо є значно корисніше для здоров'я, а ніж червоне. Воно допомагає підтримувати нормальний рівень холестерину, кров'яного тиску, зміцнює імунітет. Серцево - судинна система тих, хто любить «біле» м'ясо, набагато здоровіша, ніж у їдців «червоного» [4].

У цьому типі м’яса містяться легкозасвоювані білки, воно легке і практично повністю засвоюється організмом. Завдяки цій властивості біле м'ясо рекомендують вводити малюкам при першому прикорму для гармонійного зростання і розвитку молодого організму, а також людям похилого віку для відновлення і підтримки всіх систем організму [5].

Приведемо альтернативні інгредієнти для приготування хінкалі з курячим м’ясом, замість традиційної свинини або яловичини.

Інгредієнти фаршу з курки або індика:

  • грудка куряча / індича (400 грам);

  • цибуля ріпчаста (2 шт);

  • морква (1 шт);

  • рослинна олія (1 ст. л);

  • вершкове масло (70 грам);

  • вода (150 – 200 мл);

  • спеції за смаком;

Хінкалі з курячим м'ясом виходять набагато ніжніше та корисніше. Спеції та вершкове масло в складі надають їм оригінальний смак.

Ще одною смачною стравою грузинської кухні з використанням курячого м’яса є чахохбілі. Усі інгредієнти цієї страви наведені нижче:

  • курячий окіст або стегенця (1 кг);

  • цибуля ріпчаста (2 шт.);

  • рослинна олія (6 ст. л.);

  • помідори (4 шт.);

  • солодкий перець (4 шт.);

  • гострий перець (1 шт.);

  • часник (4 зубчика);

  • аджика (1 ч.л.);

  • сунелі (1 ч.л.);

  • кінза (1 пучок);

  • сіль, перець, спеції (за смаком);

При бажанні, є можливість урізноманітнити та зробити кориснішою улюблену страву, замінивши свинину чи яловичину на курку або індика.

Висновок.

В даній статті розглянуто замінну традиційної сировини («червоного» м’яса) на більш дієтичне (м’ясо курки).  Приведений альтернативний рецепт, за допомогою якого можна зменшити калорійність продукту.  Альтернативна сировина, що розглядається в межах даної статті є значно корисніше для здоров'я, та практично повністю засвоюється організмом.

Дані дослідження не вичерпують усіх питань, пов’язаних з умовами та способами конструктивного виходу особистості зрілого віку із вікової кризи, тому ми припускаємо подальше розроблення та вивчення цієї проблеми.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:

 

  • Братушева, А. (2017). Грузинская кухня. Москва: Litres.

  • Основи технології приготування страв різних кухонь. Вилучено з https://uadoc.zavantag.com/text/10874/index-1.html?page=4.

  • Братушева, А. (2017). Хинкали и другие блюда грузинской кухни. Москва: Litres.

  • Ученые – о пользе белого мяса. Вилучено з https://mignews.com/news/lifestyle/140615_162254_77767.html.

  • Чахохобілі – грузинська кухня. Вилучено з https://smachno.ua/ua/recepty/osnovnye-blyuda/chahohbili/.


USE OF CHICKEN MEAT IN COOKING OF GEORGIAN DISHES

ZABURIANOVA V.,
Student of the Faculty of Trade, Marketing and Service
Vinnytsia Institute of Trade and Economics of KNUTE
UKRAINE

SCIENTIFIC ADVISER:

SEMKO T.,
Candidate of Technical Sciences, Associate Professor, Associate Professor of Tourism and Hotel and Restaurant Business
Vinnytsia Institute of Trade and Economics of KNUTE
UKRAINE

Abstract.
This article raises the problem of healthy eating. It means refusal from eating some products (including beef or pork) or follow limitations in using them during cooking.


Keywords: restaurant, technology, cooking, Georgian cuisine, high-calorie foods, healthy food, chicken, khinkali, chakhokhobili.

© Забур’янова В.О., 2020

© Zaburianova V., 2020

 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

PUBLISHED : 11.11.2020